“ЗА СЛІДАМИ САМІТУ МИРУ” або шлях до миру в Україні: Четверта тематична конференція у продовження Саміту миру була присвячена пункту Формули миру щодо недопущення ескалації війни

Виявляється, шлях до миру в Україні, пролягає через ” тематичні конференції”.

За результатами кожного такого заходу будуть сформовані пропозиції до другого Саміту миру,- значиться в інформації на офіційному інтернет-представництві  Президента України, 14 жовтня 2024 р.

Четверта тематична конференція у продовження Саміту миру була присвячена пункту Формули миру щодо недопущення ескалації війни,-повідомляється на офіційному інтернет-представництві  Президента України, 14 жовтня 2024 р.

14 жовтня 2024 року – 21:19

Screenshot

Керівник Офісу Президента України Андрій Єрмак узяв участь у тематичній онлайн-конференції, присвяченій дев’ятому пункту Формули миру «Недопущення ескалації війни та повторення агресії».

Як зазначається, ця конференція стала четвертою поспіль, а за результатами кожного такого заходу будуть сформовані пропозиції до другого Саміту миру.

Screenshot

Як повідомляється, у зустрічі взяли участь представники 66 держав і міжнародних організацій.

Українську сторону також представляли заступник керівника Офісу Президента Ігор Жовква, заступник міністра закордонних справ Євген Перебийніс, заступник міністра оборони України з питань європейської інтеграції Сергій Боєв, радники очільника Офісу Глави держави Дарія Зарівна та Олександр Бевз.

Хто саме (іна якому рівні) з представників 66 держав і міжнародних організацій взяв участь і онлайн конференції , нажаль, не уточнює Офіс Президента.

Андрій Єрмак наголосив, що наявна архітектура світової безпеки не змогла запропонувати дієвих способів, щоб запобігти російській агресії. За його словами, війна в Україні має глобальні наслідки, адже під загрозою опинилися ядерна, продовольча, енергетична та екологічна безпека. 

«Нам потрібна оновлена безпекова архітектура, заснована на міжнародному праві та підкріплена власними оборонними спроможностями України. Ця система має охоплювати не лише військовий компонент, а й санкції, фінансову підтримку, інвестиції та широку співпрацю в різних сферах», – сказав керівник Офісу Президента.

Він також зауважив, що Україна разом із партнерами працює над оновленням архітектури безпеки, яка має допомогти у стримуванні та припиненні агресії по всьому світу.

Заступник керівника Офісу Президента Ігор Жовква зазначив, що вже 32 держави приєдналися до Спільної декларації G7 2023 року щодо гарантій безпеки для України. 

«Загалом у результаті підписання 26 двосторонніх безпекових угод ми маємо близько 40 мільярдів задекларованої військової допомоги для України лише у 2024 році», – додав він.

Радник Прем’єр-міністра Великої Британії з питань національної безпеки Тімоті Барроу наголосив, що держави-партнери мають підтримати Україну на шляху до справедливого миру та розробити механізм запобігання майбутній агресії. Велика Британія є співлідером дев’ятого пункту Формули миру та стала першою державою, із якою Україна уклала двосторонню угоду про безпекову співпрацю на основі Спільної декларації G7.

Результатом конференції стало Спільне комюніке, текст якого наведений нижче за посиланням.

Хто саме із учасників конференції підписав))) це “комюніке” ( підтримав, або у інший спосіб  доєднався до його положень) невідомо.

Довідково. Комюніке́ (фр. communiqué, від лат. communico — повідомляю) — офіційне повідомлення про хід і наслідки переговорів між державними і громадськими діячами, делегаціями у міжнародних відносинах, а також про досягнуті угоди, рішення (урядові повідомлення) тощо, опубліковані в ЗМІ.

Деякі комюніке можуть передавати інформацію про ухвалені під час перемовин рішення, і, відповідно, можуть мати правові наслідки.Розглядають також спільні комюніке, тобто комюніке, видане одночасно за спільною згодою усіх учасників переговорів.

 

Як зазначається, Комюніке відображає бачення держав щодо недопущення ескалації та повторення агресії як систему заходів, яка охоплює дво- та багатосторонні зобов’язання й домовленості у сфері безпеки, посилення оборонних спроможностей України, ефективну імплементацію політики стримування майбутньої агресії, зокрема через відновлення територіальної цілісності України, відшкодування збитків, санкційну політику, а також механізм реагування у разі ризику нової агресії. Крім того, учасники наголосили, що Україна стала на незворотний шлях до повної євроатлантичної інтеграції в межах реалізації свого суверенного права.

Отже. читаємо,

СПІЛЬНЕ КОМЮНІКЕ

Перша реакція закордонних ЗМІ

Швейцарське видання swissinfo, 15 жовтня 2024 року публікує статтю під назвою

“Ukraine holds new online conference on peace, calls for revised security system”

(неофіційний переклад) 

Украина проводит новую онлайн-конференцию о мире, призывает к пересмотру системы безопасности

 reuters_tickers
Этот контент был опубликован

(Рейтер) – Глава администрации президента Украины Владимира Зеленского в понедельник призвал к созданию новой системы международной безопасности, чтобы предотвратить будущие случаи вооруженной агрессии, выступая на онлайн-конференции по обеспечению мира после вторжения России.

Андрей Ермак сообщил, что в конференции, посвященной одному из пунктов мирного плана президента по прекращению войны с Россией, которая длится уже более двух с половиной лет, приняли участие 66 стран и международных организаций. В ходе обсуждений основное внимание уделялось будущим случаям эскалации и агрессии.

На этой неделе Зеленский планировал представить в парламент «план победы» — продолжение мирного плана, который он разработал в конце 2022 года, призывая к выводу российских войск и восстановлению границ Украины 1991 года.

Этот план лег в основу «саммита мира», состоявшегося в Швейцарии в июне.

Ермак в своей статье на сайте Зеленского заявил, что существующие системы безопасности «не смогли предложить активные средства для исключения российской агрессии» и ее последствий в мировом масштабе.

«Нам нужна обновленная архитектура безопасности, основанная на международном праве и укреплении собственной обороноспособности Украины», — написал он. «Эта система должна охватывать не только военную составляющую, но и санкции, финансовую поддержку, инвестиции и широкое сотрудничество в различных сферах».

Ермак не уточнил, какие именно страны приняли участие в конференции, которая является одной из серии в рамках подготовки к мировым саммитам и призвана заручиться поддержкой стран Глобального Юга, в частности Африки и Азии.

Зеленский заявил, что хочет провести новый «мировой саммит» до конца 2024 года. Россию не пригласили на встречу в Швейцарии, она отвергла ее обсуждения как неуместные и заявила, что не будет присутствовать на такой встрече в будущем.

На прошлой неделе Зеленский обсудил свой план победы с лидерами европейских союзников Украины и настаивал на разрешении использовать западное оружие дальнего действия против российских целей.

Мало подробностей плана было раскрытоЗеленский говорит, что стремится укрепить Украину «как геополитически, так и на поле боя», прежде чем вступать в какой-либо диалог с Россией.

Last Updated on 15.10.2024 by iskova