Президент України Володимир Зеленський виступив у онлайн форматі на Генасамблеї ООН

Перші враження

23 вересня 2020 року Президент України Володимир Зеленський взяв участь у загальних дебатах 75-ї ювілейної сесії Генеральної асамблеї ООН.

Відео-виступ Президента транслювався у онлайн форматі під час сьомого пленарного засідання сесії ГА ООН.

Згідно із регламентом, тривалість виступу не повинна перевищувати 15 хвилин.

Основні тези виступу Президента України на 75-й сесії ГА ООН

  • Друга світова війна стала планетарним «землетрусом», що приніс десятки мільйонів жертв. Та людство змогло оговтатися.
  • 24 жовтня 1945 року, на конференції у Сан-Франциско, країни – засновниці ООН, серед яких була й Україна, відкинули всі протиріччя та об’єдналися, щоб разом побудувати кращий світ.
  • Президент підкреслив, що ООН стала «програмним забезпеченням», яке вберегло світ від критичних помилок.
  • “Маємо визнати, що система все частіше починає давати збій. Її атакують нові «баги» та «віруси». І протидія їм не завжди є ефективною,” – зазначив В. Зеленський.
  • Україна сьомий рік поспіль стримує військову агресію Російської Федерації на Донбасі. У 21 столітті РФ анексовано Крим. У Криму брутально порушуються права людини, відбуваються переслідування українців і кримських татар. Посилюється мілітаризація півострова та акваторій поруч із ним, що порушує баланс безпеки Чорноморського регіону.
  • «Україна дійсно прагне миру»,- заявив Президент .
  • В Зеленський підкреслив важливість перемир’я на Донбасі та наголосив, що Україні вдалося розблокувати діалог, відновити зустрічі лідерів країн Нормандського формату, досягти суттєвого прогресу у взаємному звільненні утримуваних осіб.
  • Наступними кроками на шляху до миру, за словами Президента, мають стати: виведення незаконних збройних формувань і озброєнь з окупованих територій, повернення контролю над державним кордоном і відновлення територіальної цілісності України в межах міжнародно визнаних кордонів.
  • Президент України подякував міжнародним партнерам за допомогу та підтримку та висловив сподіваємося на подальшу єдність міжнародного співтовариства.
  • Президент зазначив, що ООН відіграє важливу роль у відновленні суверенітету та територіальної цілісності України.
  • Наголосив на необхідності удосконалення наявних механізмів ООН, зокрема реформуванні Ради Безпеки. За словами резидента, цей орган має стати більш представницьким, збалансованим, прозорим та ефективним. В інтересах ООН мати дієвий інструмент, якщо хтось зловживає правом вето та статусом постійного члена.
  • В. Зеленський закликав підтримати оновлену резолюцію «Ситуація з правами людини в Автономній Республіці Крим та місті Севастополі, Україна», винесену на розгляд Генеральної Асамблеї, до кінця цього року. Потрібна деокупація Криму та Донбасу.
  • Президент виступив з ініціативою щодо створення міжнародної Кримської платформи з метою спільних дій задля захисту прав кримчан та деокупації півострова. Долучитися до цієї ініціативи можуть всі партнери.
  • Президент України зупинився окремо на глобальних викликах, які стоять перед людством – кліматичні загрози, проблеми доступу до питної води та їжі тощо.
  • В. Зеленський наголосив на питанні інформаційної загрози світу. Коли дезінформація та фейкові новини можуть впливати на світові ринки, біржі та навіть виборчий процес. При цьому він підкреслив, що Україна як одна з держав, яка з 2014-го активно протидіє пропаганді та інформаційним атакам, готова ініціювати створення в Києві штаб-квартири міжнародного офісу з протидії дезінформації та пропаганді.
  • Щодо Пандемії COVID-19 Президент зазначив, що це — іспит для всіх держав.
  • За словами Президента України, глобальний світ – це не тільки світ без кордонів. Це і глобальна відповідальність, коли до протидії спільним загрозам має бути залучено не сім, не 20, а щонайменше 193 країни.
  • Об’єднання зусиль усіх держав є абсолютною вимогою часу. Україна не може залишитися осторонь і готова зробити свій внесок у забезпечення, зокрема, продовольчої безпеки людства.
  • 75-та річниця заснування ООН має стати стимулом для перетворення Організації на більш динамічну та ефективну структуру, підкреслив Президент.
Резюмуючи виступ, на мою думку, слід виокремити дві конкретні ініціативи Президента, а саме:
  • створення міжнародної Кримської платформи з метою спільних дій задля захисту прав кримчан та деокупації півострова, запрошення для партнерів долучитися до цієї ініціативи.
  • створення у Києві штаб-квартири міжнародного офісу з протидії дезінформації та пропаганді.

На жаль, загальні тези (що супроводжують щорічні виступи усіх президентів України на сесіях ГАООН) щодо необхідності реформування системи ООН (зокрема Ради Безпеки), твердження щодо «недієвості механізмів ООН», «недієвості традиційних міжнародних інструментів та форматів» не знайшли відображення в конкретних пропозиціях та ініціативах України і цього року, принаймі у виступі Президента.

Як наслідок, відсутні пропозиції та конкретні ініціативи щодо шляхів реформування ООН (її органів та механізмів).

Цілком очевидно, що вмістити увесь пакет пропозицій у 15-хвилинний виступ просто неможливо. Однак, окреслити основні лінії все ж було б доцільно саме у цьому виступі Президента. Інакше «загадковість» та «прихований сенс» тексту виступу ніхто просто не помітить. Як це, власне, і сталося.

Надто загальна вступна частина, геть розмита основна, з одночасно відсутніми конкретними висновками і пропозиціями нівелює головну мету всього виступу.

Виступ Президента міг стати помітною подією на ювілейній 75-й сесії Генеральної асамблеї. Однак, цим шансом не скористалися.

Володимир Зеленський безумовно має ораторські здібності й харизму, що вигідно вирізняє його на тлі багатьох інших світових лідерів. Таку чудову форму слід наповнити відповідним високоякісним змістом – підготувати гідний та змістовний виступ.

Натомість, почули  напівфабрикат у найкращих, перевірених часом, традиціях :

  • глобальні виклики та загрози (війни, голод, клімат; додалася пандемія);
  • регіональні проблеми (Східна Європа – російська агресія, права людини тощо);

У своєму минулорічному виступі Президент Зеленський згадував антивоєнні романи Ремарка і Хемінгуея (відповідно, «На Західному фронті без змін» та «Прощавай, зброє!»). Обидва письменника були представниками так званого «втраченого покоління». У такий спосіб Президент провів паралелі із сучасністю.

Минув рік. Та сама риторика. (Причому, як не дивно, і сам Президент це визнає, про що сам і зазначає у виступі).

Теза «втраченого покоління» загрожує перенесенням на всю Україну як «країну втрачених можливостей».

Нездоровий песимізм аж ніяк не сприяє прогресу, тому радше зосередитися на конструктивному підході, тим більше, що далеко не всі ресурси вичерпано. Просто потрібно докласти зусиль та інтелекту – «і все буде добре», як співав один депутат-музика.

Пропозиція про створення у Києві (міжнародного? Регіонального?) офісу протидії дезінформації та пропаганді виглядає доволі екзотично, не більше того, щось на зразок такого собі «Інституту війни і миру».

Така моя особиста суб’єктивна думка.

Хтось може вважати інакше, але виступ на Генасамблеї – це шанс донести позицію держави до світової спільноти напряму. Без посередників. Без «Нормандії». Шанс бути почутим. Чіткі тези, вичерпна аргументація, «залізні» незаперечні докази. Тоді всі почують. Тоді світове співтовариство дослухається.

Чітка конструктивна позиція завжди викликає повагу навіть у опонентів. Відсутність позиції не викликає жодних емоцій, окрім байдужості.

Наталія Іскова, 25.09.2020

Last Updated on 23.10.2021 by iskova

Добавить комментарий

error: @ Copyright iskova.news