ОКРЕМА ДУМКА: якщо міністр фінансів України не знає , де взяти кошти на повернення виплат військовим у 30 тисяч гривень, ТРЕБА ЗМіНЮВАТИ МіНіСТРА фінансів.

Питання на 170 млрд. Марченко заявив, доплати військовим потребують додаткових 4% ПДВ та потрійний військовий збір,-пише видання Forbes.

Міноборони з 1 лютого скасувало додаткову винагороду в 30 000 грн військовим і силовикам, які не перебувають на передовій. Мотивація – «заради справедливого підходу».

Довідково.

На сайті Міноборони 23  лютого 2023 р.  була розповсбджена наступна інформація :

СИЛИ БЕЗПЕКИ І ОБОРОНИ ІНФОРМУЮТЬ ЩОДО НОВОГО ПОРЯДКУ НАРАХУВАННЯ ГРОШОВОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ

Розмір додаткової грошової винагороди військовим, які беруть безпосередню участь у бойових діях, не змінюється.

Рішення змінити підхід до нарахування додаткової грошової винагороди стосуватиметься тилових підрозділів та військовослужбовців, які перебувають поза зоною бойових дій, та ухвалено задля дотримання принципів справедливості щодо стимулювання воїнів сил безпеки і оборони України.

Тепер виплати напряму залежатимуть від районів перебування військовослужбовців, складності і специфіки бойових чи спеціальних завдань, які вони виконують.

Порядок виплат додаткової грошової винагороди військовослужбовцям Сил оборони України та співробітникам системи МВС змінюється з 01 лютого 2023 року.

Йдеться про застосування нового підходу до виплати 30 тис. та 100 тис. гривень, запроваджених постановою Кабінету Міністрів України 28 лютого 2022 року № 168.

Підставою для перегляду Порядку стали доручення Кабінету Міністрів України від 29 червня 2022 року № 16355/0/1-22 та від 08 липня 2022 № 16355/0/1-22. Ці урядові документи стосувалися нагальної необхідності оптимізувати видатки Державного бюджету України. Також бралося до уваги доручення Міністерства економіки України від 13 вересня 2022 року № 16355/6/1-22 щодо формування єдиного підходу у визначенні порядку та умов здійснення виплат, передбачених постановою Кабміну № 168.

Ще раз наголошуємо, що бойові виплати у 100 тис. гривень на місяць будуть збережені українським бійцям, які воюють з противником на передньому краї. Те ж саме стосується сімей полонених та зниклих безвісти — виплати винагороди у розмірі 100 тисяч гривень для них також зберігаються. Анонсовані зміни торкнуться винятково військовослужбовців та співробітників системи МВС, які перебувають поза зоною бойових дій у різних регіонах України, строковиків і курсантів ВВНЗ, офіцерів управлінь і штабів, а також деяких інших категорій.

Для прикладу: станом на зараз усі військовослужбовці, включно зі строковиками та курсантами, у різних регіонах України отримують додаткову грошову винагороду у фіксованому розмірі 30 тис. гривень. Водночас бійці, які, ризикуючи життям, виконують завдання в районах бойових дій, але не беруть безпосередньої участі в боях з противником, отримують абсолютно такі ж самі додаткові виплати — 30 тисяч гривень.

У зв’язку з цим назріло питання диференціації розмірів винагороди залежно від місця, умов та особливостей проходження служби у формуваннях сил безпеки і оборони України.

Водночас, щоб підвищити рівень соціального захисту військовослужбовців та членів їхніх сімей, вже з 01 лютого 2023 року будуть збільшені розміри щомісячного (основного) грошового забезпечення (без додаткової винагороди) військовослужбовців так, щоб мінімальний його рівень для Збройних Сил України, Національної гвардії та Державної прикордонної служби України, становив не менше ніж 20 100 гривень, також для осіб рядового і начальницького складу Державної служби України з надзвичайних ситуацій та поліцейських Національної поліції України — на рівні не менше ніж 17 000 гривень.

 

 

10 квітня Верховна Рада проголосувала за повернення доплати в 30 000 грн для українських військових, які перебувають поза місцями бойових дій.Поправка повертає надбавку захисникам шляхом економії на скороченні зарплат для держслужбовців і менеджменту держпідприємств (до 10 мінімальних зарплат).

16 квітня до Верховної Ради внесено проєкт постанови, який блокує підписання спікером парламенту законопроєкта №8312 про повернення доплат у 30 000 грн військовим у тилу. Документ зареєстрував народний депутат від фракції «Голос» Володимир Цабаль.

2 травня до Верховної Ради надійшов лист від силового блоку щодо оплати праці особового складу. У ньому пропонується до кінця травня розробити новий законопроєкт.Автори листа заявляють, що система оплати праці має бути справедливою та забезпеченою бюджетним фінансуванням, «а не просто існувати на папері».Підписанти листа пропонують надалі розробляти нормативну базу щодо оплати праці захисників більш диференційовано та головне – з залученням командування й представників сектора нацбезпеки та оборони.

Міністр фінансів Сергій Марченко категорично проти повернення виплат військовим у 30 000 грн у тому вигляді, в якому за це проголосувала Верховна Рада.
Єдиний вихід – підвищити ПДВ і в рази збільшити військовий збір, заявив Марченко в ефірі «Business Breakfast із Володимиром Федоріним».

Спробую проаналізувати ( потезово) заяви “розгубленого” міністра фінансів України.
  • Міністр зазначив, що емоційно відреагував на новину про ухвалення такого законопроєкту. За його словами,  тоді він перебував у США на весняних зборах МВФ.

Всім відомо, як працює державний механізм.  Усі профільні міністерства  при підготовці подібних ініціатив (законопроектів) подають свої зауваженння (в межах компетенції), обгрунтування , заперечення, які угоджуються з відповідальним органом (міністерством, в даному випадку логічно- це мінфін).Той факт , що міністр фінансів був на “зборах” МВФ не має ніякого значення, на період його відрядження функціїї покладені (зазвичай) на відповідну особу міністерства (як правило, першого зама).

  • «На наших зустрічах у Вашингтоні це було питання №1. Питання досить просте: «У вас там все в порядку? Ви міністр фінансів, тут голова Центробанку, пізніше долучився прем’єр. Як таке взагалі стало можливим?» Тому що за два тижні до цього ми підписали меморандум з МВФ, де чітко зафіксували певні зобов’язання», – розповів Марченко.

Щодо нижче зазначеного, взагалі – маячня. Абсурд. 

  • На думку міністра фінансів, питання 30 000 грн – це «взагалі не про підтримку армії», бо виплати та мотивацію військовим має визначати військове керівництво – Міноборони та Генштаб.
  • «А коли йде популізм у масштабах, які важко стримати… я не підбиратиму слів, мовляв, давайте ми таки подумаємо, порахуємо. Неможливо це порахувати й неможливо профінансувати», – наголосив Марченко. 
  • «Тому збільшуючи видатки на армію, треба розуміти наслідки. Ніхто чомусь про це не думає, коли голосує. Тому моя реакція була досить категоричною, і зараз я її не скасовую», – підсумував Марченко.

Якщо неможливо порахувати, то треба йти у відставку, – така моя думка.

Навіть в умовах стагнації економіки  такі кроки (“єдиного виходу”) , анонсовані емоційним міністром фінансів України , є дуже сумнівними, а в умовах гарячої фази війни податкові навантаження взагалі недоречні (є завідомо безперспективними), бо заганятимуть економіку та бізнес  у ще більшу кризу. Оплачується ПДВ покупцем товару, шляхом включення його у ціну, тому таке підвищення відчує кожен українець.

  • За його словами, єдиний вихід – внести зміни до бюджету, «що коштуватиме 170 млрд грн додаткових витрат». «І аби їх профінансувати, доведеться збільшити податки, зокрема ПДВ – на 4%, військовий збір – утричі», – пояснив міністр.
  • «Тому збільшуючи видатки на армію, треба розуміти наслідки. Ніхто чомусь про це не думає, коли голосує. Тому моя реакція була досить категоричною, і зараз я її не скасовую», – підсумував Марченко.

Що змін до бюджету – абсолютно правильно, пане міністре. Давно пора було це зробити.

Однак зміни мають бути ішими. Запропонований же міністром варіант – НЕ ВАРІАНТ.

Дієвіше було б збільшити податок на розкіш, наприклад, на будинки (1 000 м2 і більше ), землю, земельні ділянки не с.г. призначення, ресурси, люксові авто, ввести розумні прогресивні податки на дохід , не виключається введення тимчасових акцизів на певні товари не першої необхідності, підвищення. наприклад, штрафів і т.д  При цьому доцільно  зменшити витрати на держапарат, ВР, можливо,  тимчасово зменшити кількість диппредставництв  за кордоном (та дипкорпусу), тощо.
  • Марченко зазначив, що зарплати в держсекторі фінансуються з допомоги міжнародних партнерів, а армію Україна має фінансувати коштом власних податків.

Щодо фінансування зарплати в держсекторі, соціальних виплат і т.д. за допомогою “міжнародної допомоги” – читали у прес-релізах  Казначейства США та  заявах міжнародних партнерів,  повідомлені ми  також щодо ОБСЯГІВ  коштів  від міжнародних донарів , які надходять до Цільового фонду Всесвітнього банку для надання допомоги, відновлення, реконструкції та реформ в Україні (англ. Ukraine Relief, Recovery, Reconstruction and Reform Trust Fund (URTF))

В цьому контексті нагадаю АКЦЕНТИ, на яких наголошують міжнародні донори. 
А саме,
Всесвітній  банк:
“В найближчій перспективі критично важливим є підтримка стабільного функціонування воєнної економіки”.
“Це потребує пошуку можливостей  для фінансування бюджетного дефіциту, обумовленого необхідністю фінансування оборонних та соціальних видатків за умови обмеженого збору податків, обслуговування внутрішнього боргу”.
Для підтримкм забезпечення Україною надання основних державних послуг за останній рік Всесвітній банк мобілізував більше  $23 млрд. надзвичайного фінансування , втому числі, зобов’язання , гранти, гарантії, та повязане з цим паралельне фінансування з боку США, Великобританії, європейських країн, Японії.
Це включає  $3,4 млрд на власному балансовому рахунку Всесвітнього банку , ще  $6,5 млрд планується отримати в найближчі 12 місяців.
Станом на 2 квітня 2023 р. через проекти та цільові фонди Всесвітнього банку було профінансовано більше $20 млрд, а також додаткові ресурси за рахунок паралельних виплат. Близько половини усієї економічної допомоги для України було мобілізовано через Всесвітній банк.
Ця допомога охоплює 13 млн українців, за рахунок цих коштів є змога виплачувати зар. плату працівникам лікарень, держслужбовцям, вчителям , пенсії, фінансувати соціальні програми для вразливих верств населння. Надання адекватної бюджетної підтримки  для роботи уряду 
Загальна бюджетна підтримка з боку США складає 13 млрд. дол (гранти).

Програма МВФ для Украини складає 15,6 млрд. дол

13 квітня 2023 р. Рада директорів МВФ затвердила програму допомоги для України у розмірі 15,6 млрд  миллиарда дол. США,  яка за словами міністра фінансів США Джанет Л. Йеллен, забезпечує критично важливе фінансування України (“фінансову основу”) та допомагає розробити програму надійних макроекономічних реформ.

 

Суб’єктивний висновок: Взагалі, складається враження ,що  економічно-фінансовий блок наразі перебуває в якійсь РОЗГУБЛЕНОСТІ.

НЕМАЄ ЄДНОСТІ, ЗІБРАНОСТІ , ЗАГАЛЬНОЇ МОБІЛІЗАЦІЇ ФАХІВЦІВ. ХАОС.

Логічним є питання, чому Шмигаль (прем’єр-міністр) досі не дав доручення міністерствам і відомствам внести пропозиції та проробити дане питання , це стосується не тільки виплат військовим та забезпечення потреб армії та оборони.

 

Last Updated on 05.07.2023 by iskova

Добавить комментарий