Найменший заповідник у світі. Брендон Грімшоу і його острів Муаен

За 13 тисяч доларів англієць Брендон Грімшоу купив крихітний безлюдний острів на Сейшелах і переїхав туди назавжди. 

Муаен (фр. Île Moyenne) – один з найменших внутрішніх островів Сейшельських островів: його довжина становить лише 480 метрів, ширина – 300 метрів, а довжина берегової лінії – менш як 2 км. Його найвища точка піднімається на висоту лише 61 метр над рівнем води.

Острів розташований за 4,5 км на північ від острова Мае. Адміністративно відноситься до округу Мон-Флері. 

Райський білий пісок і гранітні валуни, характерні для багатьох сейшельських берегів, є й на острові Муаен, але він також є домом для щільної, суцільної стіни дерев, що вкривають острів, утворюючи невисоку піраміду над самою кромкою води. Це буяння зелені на тлі кобальтового неба і сапфірового моря, немов крихітний тропічний ліс, що виринає з океану. 

 

Коли англійцю Брендону Грімшоу (Brendon Grimshaw) було під сорок, він покинув роботу газетного редактора та розпочав нове життя. 

 

Брендон Грімшоу

На той час на острів ось уже 50 років не ступала нога людини.  Як і належить справжньому Робінзону, Брендон знайшов собі компаньйона з числа аборигенів. 

Його П’ятницю звали Рене Лафортеном.  Разом із Рене Брендон почав облаштовувати свій новий будинок. 

Коли Рене приїжджав на острів лише періодично, Брендон жив на ньому десятиліттями, нікуди не їдучи. На самоті.⠀

 За 39 років Грімшоу та Лафортен посадили своїми руками 16 тисяч дерев та збудували майже 5 кілометрів стежок.  У 2007 році Рене Лафортен помер, і Брендон залишився на острові зовсім самотній.

Йому був 81 рік.  

Він залучив на острів 2000 нових видів птахів і завів більше сотні гігантських черепах, які в іншому світі (включно з Сейшелами) вже були на межі вимирання. 

Завдяки зусиллям Грімшоу на колись безлюдному острові зараз знаходиться дві третини фауни Сейшельських островів.  Занедбаний клаптик землі перетворився на справжній рай.⠀

Історію свого зв’язку з островом Муаен Грімшоу опублікував у книзі «Піщинка» («A Grain of Sand») у 1996 році, і протягом багатьох років вона була предметом численних документальних фільмів, останній з яких був знятий Саймоном Рівзом незадовго до його смерті.

Грімшоу завжди був готовий розповісти історію для численних відвідувачів, які торували шлях до його дверей: історії про заховані скарби, про копітку розбудову свого острівного будинку та його невтомні зусилля зі збереження природи. Він був квінтесенцією остров’янина і відданого любителя природи, який майже півстоліття вливав свою любов до Муаєна в острів. 

 Декілька років тому принц Саудівської Аравії запропонував Брендону Грімшоу за острів 50 мільйонів доларів, але Робінзон відмовився.  «Не хочу, щоб у багатіїв острів став улюбленим місцем для канікул. Найкраще нехай він буде національним парком, яким може насолоджуватися кожен». 

І домігся того, що у 2008 році острів справді оголосили національним парком.

У 2009 році Грімшоу підписав угоду з Міністерством навколишнього середовища Сейшельських островів, яка включала Муаен до морського парку Сент-Анн.

У липні 2012 року Брендона Грімшоу не стало. Та він лишив по собі людству чудовий заповідник – справу свого життя.

На острові зараз діє невеликий музей, присвячений його пам’яті, ресторан і 2 розплідники для гігантських черепах.

Іншої інфраструктури на острові не будують – його вважають заповідником.

Last Updated on 11.09.2024 by iskova