Держава буде підтримувати вироблення української вакцини від COVID-19 – Володимир Зеленський

сайт president.gov.ua

20 жовтня цього року Президенту  В.Зеленському представили результати доклінічної фази дослідження  унікальної оригінальної  української вакцини проти коронавірусної хвороби COVID-19.

Про це повідомляється на офіційному інтернет представництві Президента України.

Згідно офіційного повідомлення, 20 жовтня 2020 року під головуванням Президента України В. Зеленського відбулася нарада, під час якої Главі держави були представлені результати доклінічної фази дослідження оригінального українського кандидата у вакцини від коронавірусної хвороби COVID-19.

За офіційними даними, дослідження оригінальної унікальної української вакцини тривали шість місяців, і як повідомили її розробники, включають наявність нейтралізації вірусу COVID-19 у культурі інфікованих клітин людини.

На нараді були присутні міністр охорони здоров’я України Максим Степанов, заступник міністра охорони здоров’я – головний державний санітарний лікар України Віктор Ляшко, завідувач кафедри інфекційних хвороб Національного медичного університету ім. О. О. Богомольця Ольга Голубовська, завідувач відділу Інституту мікробіології і вірусології ім. Д.К.Заболотного НАН України Микола Співак, голова Комісії з біобезпеки та біологічного захисту при Раді національної безпеки і оборони України Сергій Комісаренко, завідувач кафедри мікробіології, вірусології та імунології Національного медичного університету ім. О.О. Богомольця Володимир Широбоков, міжнародний експерт у сфері охорони здоров’я й епідеміології, доктор медичних наук Михайло Фаворов, представник компанії з інноваційних технологій Марина Пак, представник підприємства з наукових розробок Олександр Шевчук.

Один із розробників – міжнародний експерт у галузі охорони здоров’я та епідеміології, доктор медичних наук Михайло Фаворов відзначив, що нинішня розробка дає змогу припустити, що майбутній препарат допоможе боротися і з новими видами коронавірусних інфекцій, які постійно мутують.

Як зазначено в повідомленні, під час наради за участі Президента України обговорили питання : хто, коли та в які терміни забезпечить проходження клінічних фаз української вакцини, а також логістику майбутньої співпраці всіх дотичних відомств для забезпечення виготовлення вакцини та її використання у разі успішного проходження всіх фаз.

Президент Володимир Зеленський відзначив історичність цієї зустрічі та розробки.

«Я надзвичайно радий, що ця зустріч відбулася. Йдеться і про високі шанси розробки нашої унікальної оригінальної української вакцини проти COVID-19, і про перший крок до того, щоб відновити виготовлення вакцин в Україні. Держава буде підтримувати вироблення цієї вакцини. Результати, які ви представили, вже показують позитивну тенденцію», – заявив Глава держави.

Про деталі та подальші кроки у проходженні фаз дослідження  першої оригінальної української вакцини повідомлятиметься відповідно до можливостей розкриття інформації,- зазначено у повідомленні.

Інтрига

Відсутність конкретики щодо української вакцини породжує безліч запитань до змісту даного офіційного повідомлення. Зокрема :

  1. Наразі невідомо, з яких «поважних» причин досі не розголошується інформація, який орган, інститут чи лабораторія проводить дослідження «оригінальної української вакцини».
  2. Невідомі причини нерозголошення обсягів державного фінансування дослідження національної вакцини проти коронавірусу COVID-19.
  3. Висвітлена в офіційному повідомленні та оприлюдненій інформації маржа «таємничості» та  «можливості розкриття інформації» щодо оригінальної української вакцини проти коронавірусної хвороби породжують більше домислів, аніж надають справді об’єктивну інформацію, вкрай необхідну суспільству.
  4. Як вбачається в світлі останніх анонсів, з невідомих причин при оприлюдненні тієї чи іншої інформації, владою обрана тактика «інтриги» (про що ми писали раніше).

Недомовки та замовчування деталей стає дедалі більше своєрідною «візитівкою» української влади. І не лише у питанні коронавірусу.

Як відомо – диявол у деталях.

Будь-яке офіційне повідомлення має спиратися на факти. Натомість, видавати бажане за дійсне є небезпечною тенденцією.

Тож з нетерпінням чекаємо на подальші новини.

(За матеріалами офіційного інтернет-представництва Президента України)

Наталія Іскова, 23.10.2020

Last Updated on 30.10.2021 by iskova

Добавить комментарий

error: @ Copyright iskova.news